Sari la conținut
Cursuri inot copii » Cursuri inot » Blog » Importanta inotului

Importanta inotului

Bazin inot - cursuri inot

Înotul se defineşte astfel: Arta de a armoniza funcţiile aparatului respirator cu mişcările combinate, pentru a da corpului propulsie şi un echilibru continuu într-un ritm anumit. Se deosebeşte total de celelalte discipline sportive, deoarece mişcările specifice acestui sport se execută într-un mediu deosebit – apa.

Factorii naturali – apa, aerul, soarele – au o acţiune binefăcătoare asupra organismului, contribuind la întărirea sănătăţii, călind corpul împotriva agenţilor nocivi externi.

Călirea este rezultatul acţiunii soarelui, aerului şi apei, în forma lor naturală, combinată cu practicarea exerciţiilor fizice, pentru a mări rezistenţa organismului. Sub influenţa soarelui, metabolismul, funcţiile hematopoetice şi termoreglarea cresc. Razele ultravioletele au o acţiune bactericidă (distrugând microbii), antirahitică (de prevenire a rahitismului), melanică (de pigmentare-bronzare), de stimulare a aparatului cardio-vascular şi a celui respirator, a glandelor cu secreţie internă (tiroidă), precum şi a sistemului nervos vegetativ.

Bazin inot - cursuri inot

Importanta inotului pentru copii

Razele infraroşii au o acţiune termică (de încălzire) de suprafaţă şi de profunzime, prin sensibilizarea receptorilor termici, iar climatul marin este curat, fără praf, cu particule fine de apă, care conţin clorură de sodiu, sulfat de magneziu, iod, siliciu coloidal etc. Aerul conţine o mare cantitate de ozon, ceea ce completează baia de soare cu cea de aer.

Impactul mediului acvatic asupra organismului are o multitudine de aspecte.

Apa are o acţiune mult mai puternică decât aerul asupra termoreglării, având o conductibilitate termică de cca 30 de ori mai mare. Baia din apa mării are o influenţă mai mare decât baia în apa de râu sau lac, datorită proprietăţii apei de mare, care conţine săruri minerale, în special particule de sare, care au efect stimulator, iar valurile aduc permanent în contact cu pielea noi mase de apă rece. Poziţia orizontală a corpului în timpul înotului solicită din partea organismului o cheltuială de energie de 5-9 ori mai mare decât pe uscat, în aceeaşi poziţie; presiunea apei asupra toracelui îngreunează respiraţia, fapt ce va duce la o activitate suplimentară a muşchilor respiratori, dezvoltându-i. Înotul ajută la o dezvoltare armonioasă a taliei, greutăţii şi perimetrelor toracice